Pelaa fiksusti, pidä huolta rahoistasi

Bingon voiton odotuksen tuoma kiihoke on parhaimmillaan kestämättömän jännittävää. Bingosta nauttimisen edellytys on kuitenkin olla oman itsensä ja omien rahojensa herra tai rouva. Hyvä rahanhallinta auttaa pitkittämään peliaikaasi ja siten parannat voiton mahdollisuuksiasi. Tässä artikkelissa perehdymme tehokkaan rahanhallinnan viiteen perussääntöön.

Määritä sopiva pelikassan koko

Pelikassa on se määrä rahaa, jonka olet varannut pelaamiseen kyseiselle päivälle, viikolle, tai kuukaudelle. Näitä rahoja sinun täytyy pitää erillään muista henkilökohtaisista kuluistasi ja sinun on syytä käsitellä niitä kuin mitä tahansa muuta, ennalta tiedossa olevaa kuluerää (vuokra, autolainan lyhennys, nettiliittymä, jne).

Pelikassan määrittämiseksi sinun täytyy olla ensin selvillä kaikista henkilökohtaisista tuloistasi ja menoistasi. Kun tiedät, miten paljon sinulle jää ns. vapaata rahaa käytettäväksi, voit lohkaista siitä osan pelikassaksi. Jos tällaista vapaasti käytettävissä olevaa rahaa on kuukaudessa 300 euroa, voit irrottaa siitä kuukauden pelikassaksi esimerkiksi 150 euroa.

Toki tämä summa voi toisella olla isompi ja toisella pienempi, mutta tärkeintä on, että et ota pelikassaasi rahoja jo muihin kuluihin varatuista rahoista.

Vinkki: Kuukauden pelikassaa ei kannata määrittää kuukauden alussa, vaan kuukauden lopussa. Tällöin tiedät miten paljon kuluneelta kuulta jäi vielä rahaa yli ja kuinka paljon voi pistää niistä pelikassaan.

Pelikassa on hyvä jakaa eriin

Viisas pelaaja jakaa pelikassan pienempiin eriin, jotta hän pysyy paremmin kärryillä siitä, miten paljon rahaa on mennyt ja miten paljon on vielä jäljellä alkuperäisestä pelikassasta. Voit esimerkiksi jakaa em. 150 euron pelikassan kymmeneen 15 euron erään. Jokainen erä on käytettävissä yhdellä pelikerralla, riippumatta siitä kuinka paljon voittaa.

Mikäli voitit esim. 15 euroa, et pelaa 30 eurolla sillä pelikerralla, vaan panostat yhteensä vain alkuperäisen 15 euron verran. Näin tiedät milloin sinun pitää lopettaa pelaaminen. On hyvä pitää kirjaa voitoista ja panoksista, jotta tiedät mikä on rahatilanteesi.

Älä pelaa liian montaa korttia kerralla

Pelikassasi ja erät, joihin olet kokonaispelikassasi rahat jakanut, määräävät myös sen, miten monta korttia voit pelata. On toki jännittävää valita esim. 24 korttia yhteen arvontaan, mutta siten pelit voivat loppua lyhyeen jos voittoa ei osukaan kohdalle! Onkin paljon mukavampi pelata pidempään vähemmillä korteilla, jolloin voit osallistua myös keskusteluihin aivan eri tavalla.

Tämä kohta varmastikin jakaa mielipiteitä, mutta väitämme, että suurin osa pelaajista ei halua pelata vain 10-15 minuuttia kerralla. Ison pelikassan pelaajat voivat toki tehdä mitä haluavat, mutta harvalla on rajaton pelitili.

Aseta voitto- ja tappiorajat

Viisas pelaaja tietää milloin pitää taukoa tai lopettaa pelaaminen, oli hän sitten voitokas tai jäänyt tappiolle. Yleensä nämä pelaajat noudattavat tarkkoja, itselleen asettamia rajoja voittojen ja tappioiden suhteen. Voit esimerkiksi päättää, että lopetat pelaamisen mikäli olet voittanut samalla pelikerralla 20 euroa.

Tappiorajan voit määrittää esim. kymmenen perättäisen tappiollisen arvonnan kohdalle, jolloin voit pitää pienen tauon. Ehkä uudella yrittämällä onni suosii aivan eri tavalla. Pelaamisen voit lopettaa myös viimeistään silloin, kun olet käyttänyt sille pelikerralle varaamasi rahat.

Vinkki: Muista pitää jalat maassa voittotavoitteiden kanssa. Jo pienikin voitto on voitto ja pitkässä juoksussa pienet voitot kertyvät isoksi voitoksi.

Lopeta kun olet voitolla

Koskaan ei voi painottaa liiaksi hyvän rahanhallinnan ja ylipäätään rahapelien tärkeintä sääntöä: lopeta pelaaminen, kun olet voitolla. Siitä ei pääse mihinkään, että et voi voittaa ellet lopeta ollessasi voitolla. Ongelmaksi voi vain muodostua voittojen myötä saavutettu voittamattomuuden tunne, tunne siitä, että voit voittaa vielä lisää. Tällöin on tosin hyvä muistaa, että pienikin voitto on parempi kuin ei voittoa ollenkaan.

Kyseessä ovat omat rahasi

Pienelle osalle pelaajista bingo voi muuttua ongelmapelaamiseksi. Harmittavasti tämän pienen ryhmän ongelmat leimaavat koko pelin ikäväksi uhkapeliksi. Todellisuudessa ehdottomasti suurimmalle osalle pelaajista bingo on mukava harrastus ja ajanviete, kuten muille esimerkiksi lukeminen tai vaikkapa golf.

Hyvä rahanhallinta auttaa estämään ongelmien muodostumisen jo alkutekijöissään, sekä luo vakaan pohjan bingon pelaamista nauttimiselle.

Lisätietoa bingosta: Bingo peli

Kommentoi