Bingon värikäs menneisyys

Bingo sai alkunsa Italiassa 1500-luvun alussa, missä erästä arpapeliä pelattiin nimellä “Lo Giuoco del Lotto D’Italia”. Samaista peliä, joskin eri muodossa, pelataan Italiassa vielä nykyäänkin joka lauantai-ilta Suomen loton tyyliin.

Tämä Italian lotto kulkeutui Ranskan ja Saksan kautta Yhdysvaltoihin 1800-luvulla. Vuosien saatossa peliin oli tehty muutoksia ja jo Yhdysvaltoihin saapuessaan peli muistutti selvästi nykyistä bingoa. Pelaajat tosin asettivat papuja silloisille käytössä olleille korteille merkitsemään valitsemiaan numeroita, josta tulee myös pelin silloinen nimi “Beano” (bean tarkoittaa englanniksi papua). Beanosta tuli suosittu peli erinäisissä tapahtumissa ja sirkuksissa.

Bingo syntyy

Beanosta tuli Bingo, kun 1930-luvun alussa new yorkilainen pelikauppias Ed Lowe sattui todistamaan, miten eräs Beanossa voittanut änkyttävä nainen ei saanyt huudettua “Beano!”, vaan huudahti voiton jännityksen huumassa “B-B-Bingo!”. Liikemiehen vaisto pisti rattaat saman tien pyörimään ja pian Bingo-niminen peli saapui markkinoille.

Bingon suosio kasvoi ratkaisevasti, kun raha-asioiden kanssa painiskeleva pappi Pennsylvaniasta keksi, että Bingoa voisi hyvinkin toimia seurakunnan rahankeruuvälineenä. Hän lähestyi Lowea ideallaan ja Lowe suostui. Ensimmäiset kokeilut olivat positiivisia, mutta ensimmäisen bingosettien ongelma oli, että lähes joka pelissä oli useampia voittajia.

Lowe otti härkää sarvista ja palkkasi yliopistomatemaatikon, professori Carl Lefflerin laatimaan 6000 uniikkia bingokorttia. Tunnollinen ja palkkaansa tyytyväinen Leffler teki työtä käskettyä, mutta raskas työ vaati veronsa. Urakan jälkeen Leffleriltä nimittäin yksinkertaisesti meni järki.

Kiitos hullun professorin, bingolla oli nyt erinomaiset lähtökohdat suurelle suosiolle. Bingo levisikin pian tämän jälkeen Yhdysvalloissa melkeinpä räjähdysmäisesti ja loppu onkin historiaa.

Bingo Suomessa

Ruotsin esimerkkiä seuraten bingo aloitti toimintansa Suomessa vuonna 1969. Nykyään bingolla on täysin itsenäinen asema, joka on kirjattu myös uusimpaan arpajaislakiin.

Valtaosa suomalaisista bingon järjestäjistä ovat yleishyödyllisiä yhteisöjä, jotka hyödyntävät bingoa varainkeruumuotona. Urheilu- ja muiden seurojen bingotapahtumat vahvistavat Suomessa bingon sosiaalista luonnetta.

Sama sosiaalinen luonne on nähtävissä myös internetissä, jonne bingo siirtyi 90-luvun lopulla. Pelkän pelaamisen ohella pelaajat myös jutustelevat ja vaihtavat kuulumisiaan, aivan kuten normaaleissa bingohalleissakin. Nykyisin nettibingo on erittäin suosittua varsinkin Yhdysvalloissa ja pohjoismaissa.

Lisätietoa: Bingon säännöt

Kommentoi