Esittelyssä bingon eri pelimuotoja

Tiesitkö, että bingosta on olemassa monia eri pelimuotoja? Se bingo, joka tulee useimmille ensimmäisenä mieleen, on vain yksi monesta bingon eri muodosta.

Pelimuotoja on kuitenkin monia. Siksi onkin hyvä ottaa 10 minuutin bingosivistyshetki ja käydä pikaisesti läpi muutama tunnetumpi bingon eri muoto.

Klassinen bingo

Tämä on juurikin se perinteinen bingo, jota pelattiin jo silloin, kun bingoa kutsuttiin Beanoksi viime vuosisadan alussa. Klassinen (amerikkalainen) bingo ei liiemmin esittelyjä kaipaa, joten lyhyestä virsi kaunis: voittaja on se, joka muodostaa ensimmäisenä vaaka-, pysty- tai vinosuoran bingokortin ruudukkoon.

Jos et kuitenkaan tunne perinteistä bingoa tai viime kerrasta on aikaa, voit aina lukaista sivuiltamme bingon säännöt.

Housie

Brittiläistä bingoa kutsutaan nimellä housie. Netti-bingossa housie ei ole kovin yleinen, mutta aina välillä se putkahtaa jostain esiin. Pelillisesti housie ei eroa amerikkalaisesta bingosta merkittävästi.

Housiessa käytetään bingokortteja, joissa on 3×9 -ruudukoita. Ruudukkoihin on arvottu numerot 1-90 ennalta määrätyn järjestyksen mukaisesti. Pelaajat merkitsevät arvotut numerot ruudukkoihin ja pelaaja voittaa, jos hän saa viiden numeron suoran vähintään yhdelle vaakariville.

Vapaaruutubingo

Vapaaruutubingo on hyvin läheistä sukua klassiselle bingolle. Pelimuoto on muuten täsmälleen perinteisen bingon tapainen, mutta vapaanumerobingossa 5×5 -ruudukon keskimmäinen ruutu on jätetty tyhjäksi – mistä myös kyseisen bingomuodon nimi.

Tyhjä ruutu lasketaan merkityksi, jolloin sen kautta kulkevaa suoraa varten pelaajan pitää saada vain neljä numeroa oikein.

Vapaaruutubingo on hyvin suosittu bingon muoto. Klassisen bingon ohella se on pelatuin bingo ja sitä voi pelata nettibingosivuilla lähes poikkeuksetta. Maria Bingon vapaaruutubingo on hyvä esimerkki tästä bingon muodosta.

Variantti-bingo

Maria Bingon valikoimaan kuuluu eräs toinenkin suosittu bingo: Variantti-bingo. Tässä pelissä pelataan viisi asteittain vaikeammaksi muuttuvaa pelikierrosta.

Ensimmäinen kierros pelataan tavallisena bingona, voittoon vaaditaan viiden numeron suora. Toisella kierroksella voittoon vaaditaan jo kaksi vaakasuunnassa olevaa viiden numeron suoraa saman 5×5 -ruudukon sisään. Lopuilla kierroksilla pelaajien pitää saada kierroksesta riippuen 3-5 bingosuoraa ennalta määrätyn kaavan mukaan.

Variantti-bingo tuo peliin syvyyttä ja kierros kierroksella haastavammaksi muodostuva voitto pitää pelaajat varpaillaan.

Kuviobingo

Kuviobingossa pelin alussa annetaan kuvio, joka pelaajien pitää yrittää muodostaa 5×5 -ruudukkoon. Kuvio voi olla mikä tahansa, joka ruudukkoon voidaan muodostaa. Suosittuja kuvioita ovat kirjaimet ja symmetriset kuviot. Luonnollisesti voittaja on se pelaaja, joka ensimmäisenä saa muodostettua vaaditun kuvion.

Kuviobingo eroaa klassisesta bingosta vain voittoon vaadittavan kuvion osalta, muuten peli etenee tutun kaavan mukaan. Kuviosta riippuen yhden pelin kesto voi olla tuntuvasti pidempi, tai lyhyempi, kuin klassisessa bingossa.

Blackout bingo

Englanninkielisissä bingopaikoissa voi usein nähdä Blackout bingo -nimisen pelimuodon. Tämä on kaiketi kaikista bingon muodoista se yksinkertaisin, mutta samalla myös pitkäkestoisin. Blackout bingossa on nimensä mukaisesti tarkoitus saada merkittyä kaikki bingokortin 5×5 -ruudukon numerot.

Numeroita arvotaan niin pitkään, kunnes joku pelaajista on saanut kaikki yhden ruudukkonsa numerot merkittyä. Tämä pelaaja on sen kierroksen voittaja.

Blackout bingo on yksinkertaisuudestaan huolimatta jännittävä pelimuoto. Erityisen jännittävä se on aivan loppumetreillä, jolloin on tavallista, että useampi pelaaja on yhden numeron päässä voitosta.

Muita bingon muotoja

Yllä esitellyt bingon muodot tulevat vastaan lähes jokaisessa pelipaikassa. Kokeilemalla niitä yhdessä hallissa, osaat pelata niitä missä tahansa.

Näiden lisäksi on toki olemassa vielä liuta muita hauskoja pelimuotoja, jotka ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän pelipaikkakohtaisia. Siksi emme pureudu niihin tässä. Käy vaikka läpi suosittelemamme bingo-pelipaikat ja laske, kuinka monta eri bingon muotoa löydät pelkästään niistä!

Kierros voi olla yllättävänkin avartava kokemus.

Kommentoi